Utas és holdvilág, Szerb Antal kultikus regénye

6:47

"Az egyetemet végeredményben én is csak úgy tekintettem, mint néhány évi haladékot. Időt nyerni, mielőtt felnőtt leszek." 



Az utas és holdvilág Szerb Antal kultikus regénye, amely először 1937-ben jelent meg. A regényet több nyelvre is lefordították, 1974-ben Horváth Z. Gergely rendezésében pedig film és készült belőle.

Az Utas és holdvilág számomra tipikusan az a regény, amely az olvasóját a legjobb időben kell megtalálnia. Mindenki úgy érezheti, hogy róla szól a történet.

A 36 éves Mihály épp a nászútját tölti a feleségével, Erzsivel Velencében, amikor egy régen látott ismerős feltűnik az asztaluknál. Ez mindent megváltoztat. Mihályban olyan régi dolgok,at, érzéseket szabadít fel, hogy hátrahagyja feleségét, megszabadul béklyóitól, és elindul a saját útján, a rég elfeldett ifjúsága nyomában.

Az út során, ahogy Mihály keresi önmagát, ifjúságát, a rég elvesztett barátját, Ulpius Tamást, és húgát Évát, körbekalauzol bennünket Olaszországban. Az ember a lapokat olvasva késztetést érez, hogy elinduljon, és Mihállyal együtt végigjárja Itáliát, hisz az maga a földi paradicsom. Vagy mégsem? Mihály számára biztosan nem.

Ez a regény a felnőtté válás, önmagát kereső ember regénye, melyben fontos szerepet játszik az élet és a halál. Mihály kilép a komfortzónájából, szabad szelleme szárnyal, de a történet végére mégis visszatér addigi életéhez, hiszen:

"És ha az ember él, akkor még mindig történhetik valami."

 

You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Flickr Images

Subscribe