Guillaume Musso - Egy párizsi apartman

8:23

"A művészet hazugság, ami közelebb visz bennünket az igazsághoz."


Még sohasem olvastam Musso-tól. Ha nem lett volna a NIOK márciusi közös könyve, talán sok-sok idő múlva talál csak rám Musso. Már korábban beszereztem Az éjszaka és a lányka könyvét, de valahogy még nem éreztem késztetést arra, hogy a kezembe vegyem és el is olvassam.

Hogy milyen is volt az Egy párizsi apartman, illetve Musso?

A történet két főhőse egy rendőrnő és egy író, aki gyűlöli az egész emberi fajt. Határozott véleménye van az egész emberiségről.

„Az ember a legádázabb ragadozó. Egy féreg, amely a civilizáció palástja alatt csak az uralkodásban és az elnyomásban leli örömét.”

 

Madeline és Gaspard egy adminisztrációs hiba miatt ugyanazt az apartman bérelik ki Párizsban. Mindkettőjüket teljesen elbűvöli a lakás, és nem akarnak osztozni rajta a másikkal. Míg Madeline próbálja a hibát elintézni, mindketten megismerkednek a lakás volt tulajdonosának, Sean Lorenz festő történetével.

Sean Lorenz csak egy kitalált festő, mégis Musso olyan jól fel tudta építeni az életét, a munkásságát, a festményei kialakulásának történetét, hogy azt éreztem végig, hogy valóban létező festőről van szó.

Sean Lorenz életét egy tragédia árnyékolja be. A két főhős, miután megismeri a festő történetét, egy rejtély közepébe csöppen. Megpróbálják felkutatni azt a három festményt, melyet valószínűleg Lorenz a halála előtt festett. Ekkor a történet is egyre gyorsabban halad, egymást követik az események. A festményeket gyorsan megtalálják, talán nekem túl gyorsan is, de ekkor egy újabb rejtély jön. Madeline nem szeretne tovább nyomozni, de Gaspard hajthatatlan. A nyomozás során saját magukkal is meg kell küzdeniük, melynek végén teljes fordulatot vesz az életük.

A könyv első kilencven oldala elég lassan halad. Megismerjük Madeline, Gaspard és Lorenz életét. Miután elkezdődik a nyomozás a remekművek nyomába, egyre gyorsabb, pergősebb lesz. Nekem nagyon tetszett, hogy felváltva ismerjük meg a történetet a két főszereplő szemszögén keresztül. A regény bővelkedik a fordulatokban, teljesen kiszámíthatatlan, hogyan is fog végződni a történet. Számomra nagyon meglepő volt a befejezés.

Az egész regényt átjárja Musso művészetek, irodalom iránti szeretete. Nagyon sok helyen fel-felbukkan egy-egy utalás filmekre, irodalmi művekre, klasszikus zenékre. Számomra nagyon hangulatossá tette az olvasást.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olvassa el a regényt. A könnyed hangvétel miatt nem lesz nyomasztó a légkör, mégis olyan mélyen kapunk bepillantást az emberek lelkébe, mely más esetben biztosan rátelepedne az ember hangulatára.

„Legfőbb ideje újra kigyújtani a csillagokat.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Flickr Images

Subscribe